Vår kungsgård har en anrik historia.

Landsberga eller Lagundsberg, berget vid sjön, som gården fått sitt namn efter var känt redan på 1200-talet. Ända sedan vikingatiden gick inseglingsleden till Bergslagen här och herrgården Landsberga Gård blev tidigt en kungsgård av betydelse under både adeln, kyrkan och staten.

En av de första ägarna på 1300-talet var Israel Birgersson, bror till Heliga Birgitta. En tid var den också residens åt ärkebiskopen i Uppsala, därav namnet Biskopskulla socken. Under 1500-talet löd kungsgården under Gustav Vasa och var sedan under många år frälsegods. Genom kung Karl XI blev Landsberga Gård på 1600-talet översteboställe i Upplands infanteriregemente. I slutet av 1700-talet kom generalmajoren von Schwerin till Landsberga Gård och lät 1801 uppföra en ny huvudbyggnad, som ritades av arkitekten Gustaf af Sillén efter italiensk förebild.

Henrik och Edla sandqvist

Henrik och Edla sandqvist

Fyra generationer av släkten Sandqvist.

Vintern 1888 kom vår farfars far Henrik Sandqvist till Landsberga Gård tillsammans med sig hustru Edla, född Andersson, och grundlade därmed familjen Sandqvists era på gården. De såg till att jordbruket blomstrade och lät också uppföra flera av gårdens vackra byggnader, bland annat det stall som nu rymmer Landsberga Gårdsbutik.   

Sonen Ivar Sandqvist tog över gården 1916. Arbetet var helt dominerat av hästkraft och i stallet fanns ett stort antal arbetshästar och ridhästar. Driftiga hustrun Ester, startade hönsuppfödsel på gården på 1920-talet och det vackra hönshuset står kvar än idag. 1957 blev sonen Bengt Sandqvist ansvarig och under hans och hans hustru Ingegerds tid mekaniserades arbetet och traktorerna gjorde sitt intåg.

MARIE, JOAKIM, PER OCH ANETTE SANDQVIST

MARIE, JOAKIM, PER OCH ANETTE SANDQVIST

Idag är vi fjärde generationen Sandqvist på Landsberga Gård. Här vårdar vi såväl jorden som gårdens långa tradition och historia. Vi brukar jorden, odlar vete och oljeväxter och på gården finns också Landsberga Gårdskvarn, Upplands enda kvarn i bruk. Där stenmaler vi och packar Närmalet Mjöl från våra egna fält. Närvärpta Ägg är välkända för sin goda smak i hela Mälardalen. Fler närproducerade produkter planeras.

Vi tror på kraften i det gårdsnära.
I Landsberga Gårdsbutik säljer vi närproducerade produkter och vi vill vara en knutpunkt för uppländsk matkultur. I en tid där så mycket av det vi äter produceras storskaligt och industriellt är vi visionärer och tror på kraften i det gårdsnära och närodlade. Vi vill att vår butik ska vara centrum för mat och dryck från hela trakten och vi brinner också för att vara med och sprida kunskap om uppländsk mat och tradition.

Gården ägs och förvaltas av Statens Fastighetsverk.

GYLLENE RAPSFÄLT MED CORPS DE LOGI I BAKGRUNDEN

GYLLENE RAPSFÄLT MED CORPS DE LOGI I BAKGRUNDEN

UTSIKT FRÅN CAFÉET ÖVER BISKOPSKULLA.

UTSIKT FRÅN CAFÉET ÖVER BISKOPSKULLA.

Verksamhet

david sandqvist fikar

david sandqvist fikar

Växtodling Växtodlingen omfattar i dag 730 hektar tröskad areal och vår verksamhet är baserad på Landsberga Gård samt Stora Bärby. Vi odlar spannmål, oljeväxter och ärtor och vi torkar och lagrar hela skörden på gården.

odling.png

Maskintjänster Vi åtar oss även skötselavtal och utför olika typer av jordbrukstjänster och markarbeten på entreprenad. På gården finns också Landsberga Gårdskvarn, en stenkvarn med produktion av Närmalet Mjöl.

Försommar på ridskolan

Försommar på ridskolan

Ridskola Vägg i vägg med vår gårdsbutik ligger stallet och i hagarna utanför betar islandshästar. Vill du prova på att rida islandshäst? Landsberga Islandshästar har endagarsarskurser med både teori och ridning. Kontakta Marie Sandqvist på telefonnummer 070 646 94 92 för mer information.

Bostäder Flytta ut till oss på gården. Vi har bostäder för uthyrning både för längre tid och för korttidsuthyrning under sommaren. Kontakta oss på telefon 070 643 55 44 för mer information. Just nu har vi inga lediga bostäder.

Bostad.png

Fotoutställning

Fyra generationer. Fyra årstider på Landsberga Gård. Hur var livet på Landsberga Gård under 1900-talet? Den här fotoutställningen är både en släkthistoria över fyra generationer av familjen Sandqvist och en historia om jordbruket, hästarna, människorna och maskinerna på gården. Placera markören på bilden så ser du bildtexten.