Recept

Landsbergalimpa 2 st
5 dl kallt vatten
50 g jäst
10 dl Närmalet Vårvetemjöl
2 dl grovt grahamsmjöl
1 1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
vallmofrön

Häll vattnet i en bunke och smula ned jästen i vattnet och blanda. 

Häll i rapsoljan, vårvetemjölet och grahamsmjölet. Tillsätt saltet. Låt gå i degblandare i minst 5 minuter eller blanda för hand i 10 minuter. 

Dela degen i två lika stora halvor och lägg i två raka, smorda bakformar. Pensla med vatten och strö över vallmofrön. Låt jäsa i cirka 1 timme. Grädda i cirka 40 minuter i 225 grader.

 landsbergalimpa

landsbergalimpa


Anettes Adventskaka
8 dl vetemjöl
125 gram smör
2 ½ dl mjölk
1 paket (½ g) saffran
1 sockerbit
25g (1/2 paket) jäst
1 msk socker
½ tsk salt
2 Närvärpta Ägg
1 dl russin
2-3 matskedar vetemjöl
Hackad mandel

Så här gör du:
Nyp ihop skivat smör och mjöl. Ljumma mjölken till 37 gr och blanda med mortelstött saffran och sockerbiten. Smula ner jästen och strö över socker och salt i mjölbunken. Slå på lite av den ljumma mjölken och rör om väl samt häll i resten av mjölken. Rör också i äggen. Arbeta ihop degen och låt den jäsa i 1 1/2 timme. Blanda russinen ordentligt med lite mjöl och knåda in dessa i den redan jästa degen. Platta ut degen i ett 2–3 cm lager i en smord liten långpanna. Skiva över kylskåpskallt smör och strö över socker och mandel. Låt kakan jäsa i ytterligare 20–25 minuter. Grädda i 200–225 graders ugn i 20–30 minuter. Lät väl smaka.

 ANETTES ADVENTSKAKA

ANETTES ADVENTSKAKA

 

Farmor Esters Guldkaka
6 äggulor
2,5 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron

sockerglasyr:
4 dl florsocker
2 msk vatten
5 droppar citronsaft

Så här gör du:
1. Rör smör och socker poröst och rör sedan i en äggula i taget.
2. Tillsätt citronskal och mjölk.
3. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
4. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen i cirka en timme i 175 grader. Låt kakan svalna.
5. Blanda under tiden ihop ingredienserna till sockerglasyren och vispa med elvisp någon minut till en jämn trögflytande röra.
6. Stjälp upp den svalnade guldkakan och ringla eller spritsa glasyren över kakan. Låt glasyren stelna i 20 minuter. Dekorera med färska blåbär.

 Farmor Esters Guldkaka

Farmor Esters Guldkaka


Klaras chokladdoppade påskmaränger
6 äggvitor
2 dl socker
200 g mörk choklad till topping

Så här gör du:
1. Vispa äggvitorna och sockret i en rostfri bunke så hårt att du kan hålla skålen upp och ned.
2. Spritsa eller klicka ut smeten på smord plåt och grädda i ca 45 minuter i 100 grader. Låt dem svalna.
3. Smält chokladen i vattenbad och doppa försiktigt i marängerna och låt chokladen stelna.

 chokladdoppade maränger

chokladdoppade maränger


Ivars Gubbröra
6 ägg
2 msk majonnäs
2 msk creme fraiche
1/2 msk fransk senap
1/2 krm salt
1/2 krm svartpeppar
6 ansjovisfiléer
1 knippe gräslök
1 knippe dill

Så här gör du:
1. Koka äggen hårda i 8-10 min beroende på storlek,
spola i kallt vatten och skala.
2. Dela äggen på mitten och gröp ur gulorna i en skål. Låt äggvitorna svalna.
3. Blanda äggulor med majonnäs, creme fraiche och senap och mixa till en krämig röra. Salta och peppra.

 vilket ägg är kokt?

vilket ägg är kokt?

Äggtips

Hur kokar man bäst? Ägget smakar som allra bäst när vitan är stelnad och gulan är lös och krämig. Lägg ägget i en kastrull med kallt vatten. Låt koka upp och koka i cirka fyra minuter.

Hur steker man bäst? Snåla inte med matfettet och stek helst i smör, det förhöjer smaken på ägget. Ägget tar upp ytterst lite av fettet, istället bidrar det till att ägget blir fint sammanhållet. Viktigt är också att inte ha för hög värme i stekpannan för då bränns vitan.

Kokt eller okokt? Hur vet man om ägget är kokt eller rått? Lägg båda äggen på ett bord, ge dem lite fart så de snurrar. Det ägg som snurrar längst tid är det kokta.